Mit jelentenek a 10 milliószoros napok?

A buddhista hagyományok szerint 4 különleges nap van az évben, amikor Buddha életének négy legfontosabb állomásáról emlékeznek meg. Ezen a mostani 3. napon Buddha első szentbeszédét ünneplik.

Ezeken a napokon a teremtő erőnk, vagyis amit gondolatban megfogalmazunk 10 milliószoros erővel hatnak. És nemcsak a pozitív, de a negatív irányban is. Ezért érdemes jobban odafigyelni magunkra és a fejünkben cikázó gondolatokra.

Szeretnék most ebben 10 ötlettel segíteni, hogy a gyakorlatban mit tehetsz ezért.

 

  1. Légy tudatos!

Figyelj ma jobban oda magadra, hogy mibe teszed a gondolataidat. Ezt nagyon jól megmutatják az érzések. Ugyanis ha rosszul érzed magad, dühös vagy, szomorú, fáradt, kedvetlen, akkor biztos hogy a gondolataid negatív irányba mentek. De ezzel sincs semmi gond, csak ne tartsd benne sokáig magad, ne dagonyázz a negatív érzelmekben egész nap. Engedd át magadon őket és keress valami olyan dolgot, amire jó gondolni.

 

  1. Engedd el a múltat!

Lehet, észre sem veszed, hogy a gondolataid valamilyen múltbeli helyzeten pörögnek. Amíg a régi történeteden agyalsz még mindig, beleragadsz és nincs előrelépés. Tudsz már rajta változtatni? Nem. Azon viszont igen, hogy innentől kezdve úgy döntesz, hogy továbblépsz. És a múltad helyett a jelenedre és a jövődre koncentrálsz.

 

  1. Légy a jelenben!

Sokat segíthet a régi dolgok elengedésében, ha tudatosítod magadban, hogy most hol tartasz. Amint megérted, hogy az a múltbeli szituáció mit hozott neked tanulságként, máris megszabadultál a terhétől és végre megélheted a jelen helyzetedet. Vedd észre, hogy mennyi szépség vesz körül már most is és ezt értékeld.

 

  1. Képzeld el a vágyad, célod!

Csak akkor tudod a pozitív jövődet teremteni, ha már a jelenben vagy, hisz mindent az adott pillanatban gondolunk ki. A mai nap remek lehetőség arra, hogy annak adj energiát a képzeleted révén, amit valójában szeretnél a jövődben látni, élni.

 

  1. Meditálj!

A vágyaid teremtésére egy kiváló lehetőség, ha lecsendesíted a zakatoló gondolataidat és ebben az ellazult állapotban elképzeled, ami örömet okozna neked. Ezt csak te tudhatod, a gondolataiddal te gazdálkodsz, miért ne használnád ki ezt a remek lehetőséget az életed jobbá tételére. Igazából semmibe nem kerül, csak egy kis időt kell rá szánnod.

 

  1. Kényeztesd magad!

Ez a nap kiváló arra, hogy jobban odafigyelj önmagadra. Csinálj olyan dolgokat, amiktől feltöltődsz. Élj a hobbidnak, találkozz a barátaiddal, olvass el egy jó könyvet, menj el egy izgalmas programra, kirándulj a természetben, fürödj a tengerben.

 

  1. Tedd meg, amit kell!

A célok eléréséhez az elképzeléseken kívül szükség van még cselekedetre is. Lehet, hogy most jött el az idő, hogy megtegyél valamit. Ne halogasd tovább, indulj el abba az irányba, ami a jövődet szolgálja. Ha pedig még nincs itt az idő hozzá, akkor légy türelmes, de ne rekedj meg a passzivitásban.

 

  1. Ajándékozz örömöt!

A mai napon akár gondolatban, akár tettekben, de törekedj arra, hogy az örömöt gyarapítsd az életedben. Ugyanis bármi jót szeretnél elérni, azt csakis a boldogság állapotából lehet. Örülj minden apróságnak, akár egy mosolynak is, amit akár egy idegentől kaptál az utcán. Adj te is másoknak kedvességet, szeretetet, törődést, vagy bármit aminek örülhetnek.

 

  1. Adakozz!

Minél többet adsz, annál gazdagabb leszel. Ez a gazdagság nem biztos, hogy a fizikai dolgokban fog megnyilvánulni, pénzben vagy tárgyakban. Sokkal inkább a szeretetben, megbecsülésben, elismerésben, gondoskodásban. Minél inkább tudsz szívből adni, annál boldogabb leszel és ez az emelkedett állapot csak a javadra válik a teremtés folyamatában.

 

  1. Légy hálás és köszönd meg!

A mai napon mondj mindenért hálát és köszönetet, még a legapróbb, legtermészetesebb dologért is. Óriási erő van benne, mert rájöhetsz arra, hogy már most is mennyi mindened van és sokkal jobban fogod tudni értékelni az életedet és önmagadat.

Figyelj arra, hogy ez a gondolkodásmód ne csak a mai napra szóljon, hanem tedd a szokásoddá és minden nap gyakorold!

+ 1 ráadás:

Oszd meg ezt másokkal is, hogy minél többen tudják az örömöt és a boldogságot választani és megtapasztalni az életükben!

 

szeretettel:

Fatime