Férfiak a középpontban: Éljenek az Apák! – Apák napi ajándék

Egy újabb ünnepnap, amikor a figyelem fókuszába kerülhet valaki. Ők pedig most az Apák, nagyapák, akiket június 3. vasárnapján ünneplünk. Az apák talán egy kicsit háttérbe szorultak az anyákhoz képest, pedig a család életében ugyanolyan fontos a szerepük. Ennek több oka is van.

 

Egyrészt a férfi életében jelentős változást hoz, amikor gyermeke születik. Hiszen innentől kezdve már nemcsak önmagáért, hanem a kis utódjáért és a családjáért is felelősséggel tartozik.

Másrészt azért is fontos a szerepük, mert a fiúgyermeknek ők adják meg a mintát ahhoz, hogy hogyan viselkedik a férfi.

A lánygyerek pedig általában az alapján választ társat, amit otthon az apja mellett a “férfi mintáról” megtapasztalt.

 

A család alapvetően egy rendszerként funkcionál. A működése akkor lesz harmonikus, ha mindenki a helyén van.

Az apa akkor van a helyén, ha képes az erős, védelmező szerepet betölteni a családban. Ő az, aki tartást ad a családnak. Ő a rendszer váza, tartóoszlopa. Ezt hozza az ősi mintából, amikor a férfinak még az volt a dolga, hogy megteremtse az életkörülményeket és megvédelmezze a fizikai ereje által a támadóktól a gyengébbeket: az asszonyát és a gyerekeit.

Mára ez már egy kicsit finomodott a civilizáció fejlődésével. De gondolj csak bele: ha egy társaságban egy idegen férfi erőszakoskodni próbálna egy nővel, akinek ott van a párja, ha ő egy igazi férfi, biztos, hogy ösztönösen védelmére kel a barátnőjének.

 

Az apa erős jelleme, határozottsága, védő funkciója azonban nem jelent egyet az érzéketlenséggel. Mert kifelé védelmező, befelé viszont attól még lehet játékos, kedves, gyengéd, szeretetteljes, érzelmes. Bár a férfi sokszor arra van kondicionálva, hogy az érzelmek kimutatása a gyengeség jele, de egy stabil, bensőséges kapcsolatban ez nem okozhat gondot. Tudja ugyanis, hogy ha ő teszi a dolgát, és a társa is a helyén van nőként,  megkaphatja tőle a szeretetet, befogadást, törődését, elfogadást, ami emelheti őt a férfi-apai minőségében.

 

A férfi apai aspektusához az is hozzá tartozik, hogy képes legyen az egzisztencia megteremtésére. Ez nem azt jelenti, hogyha egy férfi kevés pénzt keres, akkor nem lehet jó apa. De jó ha példát tud mutatni, hogy a teremtő erejét meg tudja élni. Racionális, gyakorlatias megvalósító énje akkor tud jól kibontakozni, ha reális énképpel rendelkezik és bízik önmagában, hogy erős bástyaként szükség van rá a családban. Ehhez célszerű  a saját apai mintáját a helyére tenni önmagában. Hiszen mindig hozott mintából dolgozunk!

 

Egy családban mindkét fél hoz a saját felmenőitől egy értékrendet. Arra hasznos törekedni, hogy ez összhangban tudjon működni. Ez a különbözőség a pár megismerkedésekor még izgalmas új dolog lehet, de a gyerek megszületésével gyakorlati teret nyer a megvalósulása.

A férfi a gyermeke megszületésétől a saját apjától hozott mintát kezdi el működtetni, akár tudatosan, akár tudattalanul. Nincs azzal semmi gond, ha rossznak tűnik is a minta, az csak azért olyan amilyen, mert a férfi abból tapasztal. Ha pl. alkohol probléma volt a fiúgyerek apai felmenőinél, ez a függőségről szól. Ilyenkor arra kell figyelni a fiúnak, hogy amikor ő apává válik, ne ezt a függőségi mintát vigye tovább. És ez nem csak a szenvedélybetegségben nyilvánulhat meg. Megjelenhet munkafüggőségben, társfüggőségben, extrém sportoktól való függőségben, pornó/szexfüggőségben is stb.

Ha az apa a függőségei tárgyával tölti az ideje nagy részét, akkor ő sem lesz jelen a gyereke életében és máris tovább örökíti a saját gyermekének ezt az energiamintát.

 

Az apa, mint férfi feladata, hogy adni tudjon. Aktív, cselekvő ereje által. A férfi apaként akkor érezheti elégedettnek és megbízhatónak magát a családban, ha erejénél fogva tudja szolgálni a szeretteit. Az anya része pedig az, hogy ezt a támogató erőt befogadja, értékelje.

 

Tehát Nők, Anyák!  Értékeljétek az apák tenni akarását, mindazt, amit a saját erejük révén képesek megcselekedni értetek és a családért!

Férfiak, ti pedig engedjétek megmutatni a bennetek rejlő erőt és bátran vállaljátok az érzékenységeteket a családban,  apai szerepetekben is!