Miért nem tudok sehogyan sem lefogyni, pedig mindent kipróbáltam már? Lehet ennek lelki oka?

Régóta próbálkozol azzal, hogy lefogyj az ideális testsúlyodra, de mégsem sikerül?

Pedig kipróbáltál már sokféle diétát, sanyargatod magad a konditeremben, megvonod magadtól az édes élvezeteket. Mégsem mozdul el a mérleg nyelve lefelé.

Vagy úgy jártál, hogy sikerült ugyan megszabadulnod a felesleges kilóidtól, de rövid időn belül újra visszajöttek rád?

 

Fogyni kéne, de hogyan?

 „ Mikor menjek el mozogni, a gyerekeket nem tudom kire hagyni.”

„Nálunk mindenki kövér volt a családban, hát én is az lettem.”

„ Fáradt vagyok már munka után a sporthoz.”

„ Sok az elfoglaltságom, nem fér bele az időmbe, hogy magammal foglalkozzak.”

 „Minek sanyargassam magam, úgy is visszajönnek a kilók rám.”

„ Majd holnap elkezdem a diétát.”

A kifogások kifogyhatatlanok, de sajnos ettől még nem fognak leolvadni rólad a felesleges kilók és álomtested sem lesz.

 

Amikor nem mozdul meg a súlytöbblet bármivel is próbálkozol vagy képtelen vagy már a próbálkozásra is, akkor ennek a hátterében lelki okok húzódnak meg. Valamilyen tudattalan program, meggyőződés miatt ragaszkodik a test a súlytöbblethez.

Valamiért az emberek nagy része elégedetlen magával, a külsejével. Többször jönnek hozzám ezzel a problémával, leginkább nők, de a férfiaknál is előfordul ez a téma. A háttérben számtalan ok  húzódhat meg, a leggyakrabban előfordulókat gyűjtöttem most egybe.

 

Mik lehetnek ezek a mélyebben fekvő okok?

 

  1. Elszigetelődés vágya

Gondolj csak bele, a plusz kilókkal tulajdonképp tudattalanul, de egy falat emelsz önmagad és a világ közé. Lehet ennek oka, hogy valamilyen helyzetben bizonytalanságot élsz meg, lehet az egy kapcsolat, munka, anyagiak. Ez szorongást, félelmet válthat ki, és a sebezhetőségedet erősíti fel. Így inkább az elszigetelődést választja a test a túlsúly által.

Lehet azért nem mész el pl. az osztálytalálkozódra vagy egy társasági programra, mert nem vagy elégedett a külsőddel. Valójában azonban talán azért maradsz inkább otthon, mert épp nincs párod, vagy munkád, esetleg pénzügyi gondjaid vannak és ezt nem szeretnéd megmutatni másoknak. A plusz kilók tehát látszólag megvédenek attól, hogy fel kelljen vállalnod azt a helyzetet, amiben te kudarcot vallottnak érzed magad.

 

  1. A szexualitás elutasítása

Ha kövérnek érzed magad, akkor nagyon valószínű, hogy nem vagy elégedett a külsőddel. Az intimitás során a testünk révén lépünk kapcsolatba egymással.

Ha a szexualitás tabu volt a családban vagy valami rossz tapasztalatot, emléket hordozol magadban a szex terén, ami még nincs feldolgozva benned, akkor szintén lehet egy tudattalan védekezés az, hogy inkább kilókat pakolsz magadra, így nem kell testi kontaktusba lépni a pároddal.

 

  1. Érzelmi hiány

Az étel olyan dolog, amihez rögtön hozzá lehet jutni. Akkor is, amikor éppen rossz passzban vagy, mert pl. nem kapsz elég érintést, simogatást, a kapcsolataid üresek, boldogtalannak érzed magad, sikertelen vagy. A táplálkozás olyan kémiai folyamatokat indít be, amik azt az információt küldik a szervezetnek, hogy túl fogod élni ezt is.

Vagyis amikor úgy érzed, nincs elég szeretet, figyelem, támogatás, öröm, siker az életedben, akkor az étel túlzott mértékű bevitelével tudattalanul ezt az érzelmi hiányt próbálod meg pótolni, főleg, ha az édes ételeket kívánod. A nassolás hátterében is sokszor ez állhat okként.

4. Megfelelési kényszer

Sokan azért nem tudnak lefogyni, mert ehhez kellene egyfajta kitartás. Végigcsinálni a diétát, ami lehet nem annyira élvezetes. Rendszeresen eljárni mozogni,  fárasztó egy idő után, aki nem szokta meg ezt a terhelést.

De honnan jön ez a hozzáállás, elgondolás, hogy nem leszek kitartó? Lehet onnan, hogy akkor érzed magad elégedettnek, ha megfelelsz mások követelményeinek. Talán azt hiszed, azért nem bírod majd végigcsinálni a fogyókúrát, mert  nem fogsz tudni úgy teljesíteni, ahogy azt elvárják tőled. Ezzel azonban elég nagy terhet veszel magadra. Senkinek nem lehet ugyanis az elvárásai szerint élni hosszú távon. Ha úgy gondolod, nem tudsz elég jó lenni, akkor a tested is szépen visszajelezheti ezt a súlyok halmozása révén.

 

5. Stressz levezetése

Az étel sokaknak örömforrásként szolgál, nem csak az életben maradásért esznek. Akkor azonban, amikor sok a feszültség benned, vagy nem tudod az idődet beosztani, túlvállalod magad…, az evés adhat egy pillanatnyi megnyugvást. Mivel ehhez az élvezeti forráshoz könnyen hozzá lehet jutni, így egy szokás válik belőle. „Rosszul érzem magam, ideges feszült vagyok, akkor eszek és megnyugszom.” Legalábbis ezt gondolja az agy.

A stressz levezetésének azonban egy sokkal hatékonyabb formája, ha a zsírt inkább égeted, vagyis a mozgásba teszed az energiádat és ezt teszed szokásoddá. Továbbá ha kideríted, hogy miért is stresszelsz annyit, pedig lehet másképp is reagálhatnál a helyzetedre.

 

Mi a megoldás tehát, hogy ne az evésbe menekülj, hanem sikeres legyen a fogyásod és meg is tudd tartani a kívánt súlyodat?

  • Elfogadás:

Sokat segíthet indulásként, ha először is elfogadod a jelenlegi állapotodat. Ez nem belenyugvást jelent, vagy passzivitást. Sőt, sokkal inkább azt, hogy azzal, hogy elfogadod a tested, megszűnik az önmagaddal szembeni ellenállásod és ítélkezésed. Ez leveszi rólad a nyomást és terhet, amit azzal tettél magadra, hogy le kell fogynom, de nem sikerül. Amint felszabadulsz ez alól a sikertelenség érzet alól, mindjárt könnyebb lesz tenni magadért. Megszűnik a görcsösség és már nem kényszerből, hanem egyfajta belső megengedésből kezdesz el tenni magadért.

 

  • Elhatározás, szándék:

Amint ez a könnyedebb állapot megvan, indulhat annak felmérése, mire lenne szükséged a változtatáshoz. Mozgásra, másfajta táplálkozásra, a szokásaid megújítására, pl. akár gyalog is felmehetsz a lépcsőn lift helyett.

 

  • Cselekvés:

E nélkül nehéz lesz elérni a kívánt ideális testsúlyodat. Találd meg azt a mozgást, ami örömöt okoz neked. Ami inspirál. Válts egy új sportra is akár, mert lehet pont abban fogod megtalálni a neked való edzésformát. Keress egy olyan szakembert, dietetikust, táplálkozási szakértőt, aki hiteles számodra és hasznos információkat tud nyújtani a neked való legmegfelelőbb táplálkozási formáról.

 

  • Mögöttes lelki okok kiderítése:

A fizikai változtatásokon túl érdemes utánajárni és segítséget kérni abban szakembertől, hogy mi lehet az a mélyebb lelki ok, az a program, elképzelés, hitrendszer, gondolat, amit a test tudattalanul követ, hogy védekezésként megtartsa a túlsúlyt.

A felelősség a tiéd, hogy milyen testben élsz!

Változz magadért, elfogadással, megértéssel, tettekkel és mindezt kritizálás és önostorozás helyett szeretettel tedd!

szeretettel:

Fatime