Miért van az, hogy az érzelmeink folyamatosan hullámzanak?

Az egyik pillanatban még jól érezzük magunkat, örülünk a napsütésnek, a finom reggeli kávénak, egy kedves megjegyzésnek.  Aztán, ha történik valami, ami nem tetsző, ez a jó hangulat gyorsan át tud fordulni negatív érzelmekbe, feszültek, szomorúak, dühösek, csalódottak, ingerültek… leszünk.

 

Találkoztam egy ismerősömmel, leültünk beszélgetni, mint azt tettük már sokszor az elmúlt években, mióta ismerjük egymást. Mindig jól éreztem magam vele, de most valahogy nem úgy sikerült, ahogy eddig. A találkozónk után nem voltam feldobott, pedig semmi rossz nem történt az együttlétünk alatt. Valahogy mégis olyan kedvetlen voltam, valamiféle hiányt éreztem.

Feltettem magamnak a kérdést, hogy mi is a bajom most tulajdonképpen? Miért nem az öröm állapotában vagyok, pedig egy kedves ismerősömmel találkozhattam?

És meg is jött is hamarosan a válasz: mert volt egy elképzelésem, elvárásom, hogy ennek a programnak hogyan kellene sikerülnie. Úgy, mint eddig. De most az ismerősöm nem volt jó állapotban. És ez nem rossz vagy jó, ő most ilyen tudott lenni. Ennyit tudott adni a lényéből.

És ha ezt elfogadom, akkor mindjárt megszűnik minden nyomás, teher, amit magamra is tettem az által, hogy elvártam, hogyan kellett volna éreznem magam. És hogy neki hogyan kellett volna viselkednie.

Ez a fajta gondolkodásmód azonnal felszabadultságot hozott nekem és egyfajta megkönnyebbülést is, mert újra jól éreztem magam, függetlenül a találkozónk és az ismerősöm hangulatától.

 

Ezzel a felismeréssel újra csak megtapasztaltam, hogy mennyire jó az, ha éberek vagyunk arra, hogy a saját érzelmi, lelki állapotunk csakis tőlünk függ. Nem a másik okozza, hanem az, hogy mi hogyan reagálunk rá.

 

Amint magadra figyelsz, ahelyett hogy a másikban keresnéd a hibát, őt kritizálnád vagy akár magadat a boldogtalanságodért, jobban leszel. Csak nézd meg azt, hogy milyen reakciód van egy adott történésre.

Arra ugyanis mindig van lehetőséged, hogy a hozzáállásodon változtass, de a másikon nem igazán lehet.

 

Mi lenne, ha magadat választanád, ahelyett, hogy olyan dolgoknak adod a gondolataidat, érzéseidet, energiádat, ami messzire visz a nyugodtságtól, boldogságtól?

szeretettel: Fatime