A női minőség alapvetően elfogadó és befogadó. A női test felépítése arra teremtetett, hogy befogadjon. Hiszen a nő képes befogadni a magzatot a méhébe. A női mell alapvető feladata pedig a táplálás, gondoskodás, adás.

Ha lelki síkon vizsgáljuk meg, ott is ugyanígy megmutatkozik ez. Lelkileg is be kell tudni fogadni az új ismereteket, az örömöket, a férfit, azt, amit a férfi ad. Be kell tudni fogadni a gondoskodást, a segítséget, a szeretetet. Ha ez elakadásban van, jelezhet a test.

A női szervek betegségeinek lelki háttere alapvetően az, amikor nem tudod megélni a nőiséged örömmel, amikor nem vagy elégedett magaddal nőként, anyaként, amikor elutasítod a szexualitást vagy elutasítottnak érzed magad.

Ha a mellben jelentkezik valamilyen elváltozás, betegség az utalhat:

 1. női identitással, önértékeléssel kapcsolatos problémára;
 2. anyasággal kapcsolatos elakadásra;
 3. párkapcsolati zavarokra.

 

 1. A női identitással, önértékeléssel kapcsolatos problémák

A női mell egyrészt a nőiességet jelképezi. A mellek növekedése a nővé válás kezdetét jelzi. Sok nő már a kamaszkorában eltárol egy olyan fájdalmas tapasztalatot, hogy ha elmaradt a kortársaihoz képest a nemi fejlettségben, akkor kigúnyolták vagy egyszerűen csak kevesebbnek érezte magát a többi lánnyal való összehasonlításban.

Járt nálam egy mellrákkal küzdő nő, aki arról mesélt, hogy sosem tudta elfogadni, hogy kicsik a mellei. Mindig nagyobbat szeretett volna, és fiatal korában nagyon szégyelte magát a testi adottságaiért. Felnőtt nőként sem volt kibékülve magával. Meg is hízott, de a mellei nem sokkal lettek nagyobbak. Nem akart művi mellnagyobbítást. De tudattalanul mégis megteremtette, mert végül is erre került sor a betegsége miatt. Ma már jól van, meggyógyult, de sokat kellett dolgoznunk az önértékelése erősítésén.

 

2. Anyasággal kapcsolatos elakadás

A mell az anya-gyerek kapcsolat közti összekötő szerv is. Hiszen a kisbaba első élménye, hogy mellre teszik és táplálékhoz jut ezáltal. A mell így számára a biztonságérzet, a táplálás, a figyelem, a szeretet szimbóluma. A nő, mint anya szempontjából nézve pedig a gondoskodás, adás, bensőséges kapcsolatteremtés eszköze.

Ha a nő ezt nem tudja megélni vagy nem jól, ha ehhez bármilyen bűntudat érzés kapcsolódik, hogy pl. nem tudta szoptatni a gyermekét vagy nem annyi ideig, amíg szerette volna és ezeket az önmarcangoló érzéseket sokáig hordozza magában, akkor ez felszínre kerülhet egy idő után a testén keresztül betegség formájában.

 

A szoptatáson túl az is okozhat feszültséget az anyában, ha szeretne gyereket, de nem jön össze. Vagy ha nem születik kistestvér. Ilyenkor a nő úgy érezheti, hogy nem elég termékeny, nem tudja megadni a férfinak az utódot. Márpedig az belénk van kódolva, hogy a gyermekfogantatás fontos a fajfenntartás szempontjából. Így ha a nőnek nem sikerül teherbe esni, ezt a saját kudarcaként élheti meg.

 

További ok lehet, ha az anya és a gyermeke között folyamatos konfliktus van és ezt nem sikerül feldolgozni. Ez nagyon nagy lelki megterhelés lehet a nőnek, mert azt gondolhatja magáról, hogy az anya szerepben csődöt mondott.

A saját édesanyjával való konfliktusok, szeretetlenség érzés tartós fennállása is okozhat lelki síkon betegséget.

Egy édesanya mellproblémájának azt a lelki okát tártuk fel, hogy fiatalon szült, mert váratlanul lett terhes és nem állt még készen erre a feladatra. Így az ő anyukája vigyázott a gyermekére, tehát tulajdonképpen a nagymama nevelte fel. Míg az anyuka inkább bulizott és élte a fiatalok szabad életét. Így a lányával nem is lett bensőséges, bizalmas kapcsolata. Az anyukájával pedig folyamatos feszültségben volt a gyereknevelés miatt. Ma már nagyon bánja, és másképp csinálná, de a bűntudatot ott hordozta magában. Ezt a bűntudat érzést jelezte a daganat.

 

Egy további nagyon mély sérülés egy nőnek az abortusz. Több esetben is foglalkoztam a praxisom során abortuszon átesett nőkkel, akik nem tudtak megbocsátani maguknak. Bár tisztában voltak vele, hogy nem tehettek mást, mert: nem volt alkalmas a partner; mert egyszerűen lelépett a férfi; mert nem vállalta fel a közös gyereket a szeretői viszony miatt; mert  egyedül nem tudták volna felnevelni a gyermeket vagy nem volt munkájuk és azért nem látták biztosítottnak anyagilag a stabil hátteret egy gyermek bevállalásához. De az érzelmi sebek mélyek voltak. És ha ez nem kerül feloldásra és nem tud magának megbocsátani a nő, akkor ez a mell megbetegedésében szomatizálódhat.

 

Az anyaság témához kapcsolódik még az az esetkör is, amikor egy anya elveszíti a gyermekét és nem tudja elengedni, nem tudja feldolgozni a traumát.

Ezzel az esettel került hozzám egy idősebb hölgy, aki két gyermekét vesztette el autóbalesetben. 7 évig szinte alig mozdult ki, épp csak hogy életben volt, vegetált. Aztán egy mellrák figyelmeztette arra, hogy ő is meghalhat. Hosszabb folyamat volt, de végül sikerült elengedni a fájdalmát és az önhibáztatást. És ennek eredménye az lett, hogy meggyógyult, megtalálta új hivatását, otthagyta a pénzügyi állását és teljesen más területen kezdett el dolgozni, amiben sokkal jobban ki tudott teljesedni.

 

3. Párkapcsolati zavarok

A mell a kapcsolatok szerve is egyben. Egy szexuális jelkép is, ami által a férfihez fűződő kapcsolatra is utal. Ha a szexualitás nem működik a kapcsolatban, a nő magára veheti ezt és úgy gondolhatja, biztos azért nem kíván a párom, mert nem vagyok neki elég jó.

Vagy ha úgy érzi a nő, a férfitől kevés szeretetet, érzelmet, figyelmet, törődést kap, ebből azt gondolja, nem vagyok már fontos neki. Ha ezeket a meggyőződéseket sokáig hordozza magában, ez megbetegedéshez is vezethet. Hiszen egy daganatos betegség nagyobb empátiát válthat ki a társból és lehet ezen az úton – tudattalanul – de megkapja a nő a hiányzó figyelmet, elismerést, gondoskodást.

Egy középkorú, szép és sikeres nőnél, aki vezető volt, és mellrákkal küszködött, ezt a mögöttes lelki okot tártuk fel, hogy hiába teljesített, nem értékelte ezt a férje. Nem is tudta, mert a nő olyan erős volt, hogy a férfi szépen elgyengült mellette. De a betegség által a nő összeomlott és ekkor a párja beléphetett végre az erős, támogató férfi szerepébe. A nő meggyógyult, a kapcsolat válással végződött, de nagy tanulság volt számára a betegsége, hogy miben kell változnia nőként.

 

A mell betegségei közül daganatos betegség akkor alakulhat ki lelki síkon, ha a nő elég hosszú ideje hordozza már magában a fájdalmakat, nem adja ki azt magából valamilyen módon, így az érzelmi stressz felhalmozódik benne és a test nagyon szeretne már szabaddá válni ettől.

 

Tekintsük akkor át összefoglalva, hogy mik a mellrák lehetséges lelki okai:

 • Egy mély belső bánat, bűntudat, amikor többet vesz a szívére a nő, mint amit kellene.
 • Túlzott önzetlenség, gondoskodás, ami mögött az a félelem áll, hogy nem vagyok szerethető.
 • Belső bűntudatból eredő stressz, amit magával vagy gyerekével szemben érez: elég jó anya leszek/vagyok e?  Hogy legyek jó anya és nő is egyben a párkapcsolatban? Lehet egy belső félelem, hogy a társ elutasítja, ha anyává válik. Ez a frusztráció a belső egyensúlytalanságából ered, magával nincs rendben a nő.
 • Túlzott szigorúság önmagával szemben: mert lehet nagyfokú elvárás, maximalizmus a nőben, így az érzelmei elutasítása a mellben jelentkezik daganatként, mivel nem meri megélni a gyámoltalanságát, sebezhetőségét.
 • Válás után, ha szétesik a család, lelkiismeret-furdalás, hogy nem tudja megadni a gyerekének a családi egységet, harmóniát, a boldog otthont.
 • Mély önértékelési problémák nőként, akár a testképpel való elégedetlenség, akár azért, mert nem érzi magát elég értékesnek a párja mellett.
 • Az édesanyával kapcsolatos érzelmi elfojtás, amikor úgy élte meg, hogy nem kapott elég szeretetet a szülőjétől.

 

Bal mell problémái:

 • érzelmi elfojtás az anyaságával és a nőiességével kapcsolatban
 • érzelmi gondoskodás hiánya önmagával, szeretteivel kapcsolatban (nem képes rá, pedig szeretné)
 • túlzásba viszi a gondoskodást másokról és rájuk telepszik,  mártírrá válik

 

Jobb mell problémái:

 • túlzott elvárások önmagával szemben, teljesítménykényszer, férfi oldalát erősebben éli, míg a nőit elutasítja, perfekcionista
 • keveset foglalkozik magával fizikai szinten (pl. nem eszik, alszik eleget, túl sokat dolgozik)
 • hajlamos túlagyalni a dolgokat, mindent túlgondol, ahelyett hogy az érzéseire figyelne

 

Lehetséges megoldások mentális szinten:

 • egyensúly megtalálása a női szerepek között (anyaság-társ nőként)
 • önelfogadás
 • értékesség tudat erősítése nőként
 • anyával, anyasággal való kapcsolata rendezése
 • egyensúly az önmagának és másoknak adott gondoskodás között

 

Segítő gondolatébresztő kérdések:

 1. Milyen a viszonyom az anyámhoz? Milyen érzéseket hordozok magamban vele kapcsolatban?
 2. Hogyan állok a saját anyaságomhoz? Mennyire érzem magam jó anyának?
 3. Megtaláltam-e nőként önmagam, a helyem a világban? Mennyire figyelek oda magamra? Mennyire gondoskodok magamról? És milyen módon?
 4. Mit gondolok a nőiességemről?
 5. Hogyan érzem magam a párkapcsolatomban nőként? A szexualitás jól működik az életemben? Szeretve érzem magam?
 6. Kinek az életét élem? A sajátomat vagy másét?

 

Érdemes végiggondolni, hogyan állunk a saját női mivoltunkhoz. Egyrészt mert ezt a mintát adjuk át a gyermekeinknek. Másrészt mert nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű életet élünk a női szerepeinkben.

Szánj több időt magadra, foglalkozz szeretettel a belsőddel, ha pedig segítségre van szükséged,  várlak személyes konzultációra.

szeretettel:

Fatime